Vi har lang erfaring med å tilby guiding på festningen, i Øvrebyen og rundt i Kongsvinger-regionen. Våre guider er kunnskapsrike og morsomme, og forteller deg historien ut fra perspektivet til menneskene som har levd og hva de opplevde.

Hans Børli sitt rike | Magiske Finnskogen | Gamle Kongsvinger i jula | Annet

Kongsvinger festning og Øvrebyen

Vil du ha kommandant Fredrik Werenskiold (faren til Erik Werenskiold) til å vise deg rundt på festingen? Foretrekker du kanskje den uregjerlige tamburen, eller begge to? De garanterer en særdeles underholdende vandring gjennom Kongsvinger festnings 350 årige historie.

Grøss & Gru i Øvrebyen er en vandring i skrekkblandet fryd om lidelse og død på festningen og i leiren fra 1600-tallet fram til 1800-tallet. Her møter du alt fra bøddelen og presten til de stakkars slavene – og soldatene som var dårlig utstyrt og døde av sjukdom og elendighet. Denne kan gjerne kombineres med Fyll og fanteri i Øvrebyen handler om slagsmål, horetrafikk, dueller, drukkenskap og annet morsomt i Leirens lange historie.

Hans Børli sitt rike

Vår kunnskapsrike guide Øivind Roos har som teatersjef, musiker og underholder et nært og langvarig forhold til Hans Børli. En guiding i den store dikterens rike starter på Børlis plass i Skotterud sentrum. Her står kunstverket «En dikters bolig», biblioteket Tyrielden og en fin byste av Hans Børli. Du får vite litt om dette spesielle stedet, litt opplesing og visesang, og kanskje vi  får oppleve forfatterens stemme i opptak inne i huset.

Fra Børlis plass setter vi kurs mot Oppistun ved vakre Børen sjø. På veien kjører vi forbi hjemmet Børheim på Tobøl, og underveis langs den lange og svingete veien opp til Børli får vi høre historien om forfatteren som kom fra en liten husmannsplass og ble en av landets viktigste lyrikere. Her er det muligheter for innlagt lunsjpause og ikke minst kunstneriske innslag på den legendariske kjøkkentrammen. Hvem vet om ikke lyrikeren selv kommer ruslende fra skogen med øksa på aksla. Det blir stille tid til å rusle rundt på området, og kanskje gå en tur langs poesistien, se på heggen ved grinda og den fine bysten som også står der. Dette er en opplevelse fylt av poesi og naturens harmoni.

Magiske Finnskogen

Det er mange muligheter for en guidet tur på Finnskogen, enten du begynner på Finnetunet eller har vært innom legendariske Tanken. Det er flott å rusle den 1,5 km lange dikterstien fra kirka og opp til Åsta Holths hjem Leiråker (litt ulendt terreng). Ved Leiråker ligger en fantastisk historisk hage, og vi synger og leser litt ved bysten av Åsta som står der.

På grunn av store avstander er det lurt å bruke buss hvis du vil oppleve de dype Finnskoger. På veien får du høre om finneinnvandringen fra starten av 1600-tallet, finnenes kultur, mystikk og spesielle form for jordbruk. Turen går over Fall, Tysken og Peistorpet til vakre Åsnes Finnskog kirke, der vi drikker kaffe ved Vermundsjøens bredd med kulturinnslag, opplesing og et lite foredrag om forfatteren Martin Vestlien. Du får høre noen saftige historier fra skogen underveis ogfølger i fotsporene til Finnskogens mest kjente vandrere: Nitahå-Jussi og Carl Axel Godtlund. Sistnevnte gikk over Finnskogene for nøyaktig 200 år siden. Vi blir godt kjent med finnskolitteraturen underveis, og det loves reale doser humor.

På Finnskogen kan du også oppleve skogens egen sangerinne Eva Vermundsberget. Hvis ønskelig kan bussen kjøre opp til slektssteinen ved Røgden, som ble reist av Solør-Värmland Finnkulturforening i 1970. Den har innrisset 431 finske slektsnavn, så du som har finske aner kan finne slektsnavnet ditt.

Historien om julen

Lurer du på hva de spiste til jul i gamle dager? Hvordan julaften ble feiret og hvilke tradisjoner som kom når? Sprit opp juleavslutningen med en morsom og engasjerende innføring i de ulike juleskikkene våre og hvordan de har preget folk gjennom tusen år. Historien begynner i vikingtiden og slutter ved andre verdenskrig. Du får blant annet høre historier om:

  • Vikingenes juleblot på Norsenga for 1200 år siden med juleøl og god mat
  • Hvordan soldatene feiret jul da festningen ble bygget
  • En typisk håndverkerfamilies julaften utenfor festningsvollen på begynnelsen av 1700-tallet
  • Et julebesøk hos proviantforvanter Ole Roald Rynning og hans familie i 1801
  • De voldsomme julefeiringene hos byens bemidlede mot slutten av 1800-tallet
  • Den moderne julen med stort måltid, juletre, nisse og pakker tar form på 1900-tallet
  • Ribbas inntog på julebordet

Dette kan kombineres med et utvalg passende julesanger på gitar og sang, noen tradisjonelle og andre heller utradisjonelle. Tilgjengelig fra november fram til jul.

Annen guiding

Vi har erfaring med guiding og fortelling fra hele Kongsvinger-regionen. Fortell oss hva du vil vite mer om, så skal vi kunne hjelpe deg med å finne riktig person til å ta dere rundt på en morsom og lærerik omvisning.