Opplev Odalen på en dag

Forfatteren Sigurd Hoel, maleren Kåre Tveter, verdens minste kulturhus, et prisbelønnet bibliotek, Storsjøen og Glomma er noe av det du kan få med deg på en dagstur i buss gjennom Odalsbygdenes kultur og natur.

Din kunnskapsrike lokalguide Øivind Roos møter dere enten på overnattingssted eller ved Skarnes stasjon. Her besøker dere verdens minste kulturhus, «Trekanten», og møter Odalens morsomste mann: Nils Oscar Ottesen. Han gir deg et grunnkurs i hvordan du behandler, forstår og forholder seg til en odøling. Det garanteres latter og leven, og kanskje en visestubb eller to.

Kåre Tveter på Galleri Lyshuset

Ved vakkert vær spaserer de som vil sammen med guiden over brua til Galleri Lyshuset der vi nyter utstillingen til den verdenskjente odalsmaleren Kåre Tveter. De som ønsker eller trenger kan ta bussen dit, men går da glipp av historien om skipsfarten på Skarnes. Roos har utviklet fenomenet «infotainment», der kunnskap, opplevelse, live kultur og humor går hånd i hånd.

Prisbelønnet bibliotek

Fra Skarnes kjører vi buss via Odalstunet, Oppstad og langs vakre Storsjøen til Sand i Nord-Odal. Vi titter innom stedets nye og flotte bibliotek, Samling, der vi får høre historien til og synger en av Norges mest kjente viser. Fra Samling er det bare noen få meter til Nord-Odals ikoniske kultur- og vertshus, Milepelen. Der serveres den lokale spesialiteten Pannerusk, og til kaffen loves vaskeekte «træsjarsnepp.» Til kaffen får vi også minikonsert med en av bygdas kjente artister.

Sigurd Hoels barndomshjem

Etter lunsj spaserer vi over åa til Sagstua skolemuseum, (de som ønsker kan kjøre buss) som også var hjemmet til forfatteren Sigurd Hoel. Der vi tas i mot av forfatteren og som viser rundt. Til slutt i besøket dukker en annen av Odalens store sønner, Nell Gravlie opp. Det blir et muntert møte mellom den alvorlige forfatteren Hoel og multitusenkunstner Gravlie, som blant annet er oppfinner av den moderne tømmersaksa.

Fra Sand kjører vi østsiden av Storsjøen, via Gardvik, Austvatn, Slåstad, Slobrua tilbake til utgangspunktet. Vi gjør et stopp ved sjøkanten langs veien for å skrøne og synge litt om fisket i Storsjøen. Guiden er både visesanger og komiker, og det loves blant annet noe musikalsk av en velkjent og munnrapp odøling og gitarkamerat. Kanskje blir det en svingom til glade trekkspilltoner også.

Det er mulig å bygge ut turen med en overnatting, flere måltider og flere opplevelser. Ta kontakt hvis du ønsker en pris på turen. Den vil avhenge av antall personer og varighet. 

Kanskje du også liker…